Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Η δήθεν διαρροή των θεμάτων Βιολογίας

Χθες, δέχθηκα τηλεφωνήματα από κάποιους μαθητές και κάποιες μαθήτριες που με ρωτούσαν αν γνωρίζω κατά πόσον θα ακυρωθεί και θα ξαναδωθεί το μάθημα της Βιολογίας στα πλαίσια των Παγκυπρίων Εξετάσεων. Μου είπαν ότι άκουσαν στην τηλεόραση ότι έγινε διαρροή των θεμάτων πριν την εξέταση από την Αμερική. Αυτό με την Αμερική μου φάνηκε πολύ παράξενο και ήταν το σημείο πάνω στο οποίο βασίστηκα για να απαντήσω ότι παρόλο που δεν είδα το ρεπορτάζ κατά πάσα, πιθανότητα θα είναι λαφαζανιά.

Άνοιξα, λοιπόν τον υπολογιστή μου και διάβασα στην ιστοσελίδα του ΑΝΤ1 Κύπρου τη δημοσίευση που μπορείτε να διαβάσετε κι εσείς εδώ. Η δημοσίευση συνοδεύεται από βιντεάκι από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης του ΑΝΤ1 Κύπρου.

Αυτό που συνέβηκε ήταν ότι η Βιολογική Εταιρεία Κύπρου ανήρτησε τα θέματα της Βιολογίας μία ώρα και είκοσι λεπτά μετά από την έναρξη της εξέτασης. Επειδή ο server της ιστοσελίδας βρίσκεται στις ΗΠΑ, η ώρα ανάρτησης που έβλεπε κάποιος φαινόταν να είναι προγενέστερη από την ώρα της εξέτασης. Αν ανοίξετε λοιπόν αυτή την ιστοσελίδα θα διαβάσετε σαν ώρα ανάρτησης του δοκιμίου την ώρα May 24, 2012 4:08 AM . Αυτή η ώρα, όμως, ήταν η ώρα στο σημείο όπου βρίσκεται ο server δηλαδή στις ΗΠΑ που ως γνωστόν είναι κάποιες ώρες πίσω από την ώρα της Κύπρου ανάλογα με την Πολιτεία. Άρα ουδέν μεμπτόν!

Φυσικά, ο τίτλος του ρεπορτάζ του ΑΝΤ1 ήταν "Σάλος για διαρροή θεμάτων Βιολογίας: Αιτία η ανάρτηση στο διαδίκτυο στις ΗΠΑ". Αυτός ο τίτλος είναι πιο πιασάρικος και αφήνει ερωτηματικά του τύπου: "Πού εβρεθήκαν τα θέματα των Παγκυπρίων στην Αμερική;"

Και, όπως συνηθίζεται στους δημοσιογραφικούς κύκλους, κανένας δεν σκέφτηκε τις συνέπειες της διασποράς του πανικού στους τελειόφοιτους μαθητές και μαθήτριες που έχουν, ομολογουμένως, αρκετό άγχος ήδη. Η θεαματικότητα του δελτίου είναι πιο σημαντική!

Καλά αποτελέσματα παιδιά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου