Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

Ο Αδάμ, ο Νώε και η ποικιλομορφία των οργανισμών

Αναγκάζομαι να επανέλθω στο θέμα του υλικού που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας για τη διδασκαλία της Βιολογίας της Α' Γυμνασίου. Σε προηγούμενη ανάρτηση (την οποία μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ) αναφέρθηκα στον γάμο και το σεξ στα Νέα Αναλυτικά Προγράμματα Βιολογίας Α' Γυμνασίου.


Στο μέρος της ιστοσελίδας του Υπουργείου Παιδείας όπου υπάρχει αναρτημένο το υλικό που διδάσκεται φέτος στην Βιολογία Α' Γυμνασίου (διαβάστε εδώ) και πιο συγκεκριμένα στο αρχείο με τίτλο "2α Φύλλα Εργασίας: Ποικιλομορφία και Ταξινόμηση των Ζωντανών Οργανισμών" (διαβάστε εδώ) βρήκα το πιο κάτω ενδιαφέρον κομματάκι που οφείλω να μοιραστώ μαζί σας.


Θα μου πείτε γιατί σε ενοχλεί το πιο πάνω; Είναι απλά ένα παράδειγμα διαφύλαξης της βιοποικιλότητας στον πλανήτη. Ναι αλλά δεν μπορούσαμε να βρούμε ένα πραγματικό παράδειγμα; Πχ πώς προστατεύεται η βιοποικιλότητα στους εθνικούς δρυμούς της τάδε χώρας; Και στο κάτω κάτω της γραφής πώς θα απαντήσει ο διδάσκων αν ο μαθητής ρωτήσει κατά πόσον ο Αδάμ ονόμασε και διαφύλαξε και τους μικροοργανισμούς; Χρησιμοποιούσε ο Αδάμ μικροσκόπιο ή μήπως είχε σούπερ όραση; Στην πρώτη σελίδα το φύλλο εργασίας αναφέρει ότι ο αριθμός των διαφορετικών ειδών στη Γη φτάνει τα 100 εκατομμύρια. Και πώς είναι δυνατόν να χωρέσουν 100 εκατομμύρια διαφορετικοί οργανισμοί σε μια κιβωτό κύριε Βιολόγε; θα ρωτήσουν τα παιδιά. Τι θα απαντήσει ο διδάσκων; Γιατί βάζουμε ένα Βιολόγο να ασχολείται με πράγματα που δεν είναι της ειδικότητάς του; Με τα παιδιά που έχουν άλλο θρήσκευμα τι γίνεται; Υποτίθεται ότι κάνουν Βιολογία αυτή την περίοδο. Ας συζητήσουν το θέμα του κατακλυσμού τα παιδιά στο κατηχητικό τους ή με το Θεολόγο τους. Βάζουμε τα παιδιά στην ώρα της Βιολογίας να κάνουν Θρησκευτικά ενώ δεν τους κάνουμε εξέλιξη (διαβάστε την σχετική ανάρτηση εδώ).

Επιφυλάσσομαι να τοποθετηθώ ξανά αφού μελετήσω και το υπόλοιπο υλικό.  























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου